nyhed

Forskere fra Statskundskab og Jura mødes til fodbolddyst

Der er lagt op til ekstraordinær underholdning, når politologerne og juristerne kæmper om, hvem der er bedst til fodbold. Fredag den 3. maj kl. 17.15 spiller forskerne ved Institut for Statskundskab og Juridisk Institut mod hinanden, inden de studerende overtager banen på Katrinebjergskolen.

”Det bliver den mest nervebetonede kamp, jeg har spillet i 25 år”, røber Statskundskabs Tonny Brems Knudsen i sin indledende kampsnak med Juras holdleder, institutleder Michael Steinicke. Den 3. maj kl. 17.15 kæmper de sammen med forskerkollegaerne om at være det institut, der er bedst til fodbold. Kampen spilles på Katrinebjergskolen og efterfølges af en tilsvarende kamp mellem de studerende fra hvert institut.

Michael er også spændt forud for kampen: ”Der er meget mere på spil, end man umiddelbart skulle tro”. Ikke alene er det – hvis man skal tage Tonnys og Michaels udtalelser i betragtning – umådeligt vigtigt at slå det konkurrerende institut; det er også ydmygende at fejle foran alle de kollegaer og studerende, der forventes at se kampen.

Tonen er lun mellem de to fodboldglade herrer. Begge glæder sig til kampen, og som Tonny opmuntrende siger: ”3. halvleg kan alle jo vinde”. Efter kampen samles spillerne og inviterede kollegaer nemlig i Statskundskabs frokoststue til øl og smørrebrød. Der går også rygter om, at det er det tabende institut, der skal betale gildet. Foruden mad og drikke står naturligvis også æren (læs: håneretten) på spil, og desuden arbejdes der på at skaffe et vandretrofæ.

- Tanken om at tabe må bære os langt
På spørgsmålet om, hvordan Statskundskab har tænkt sig at slå Jura, svarer Tonny: ”Når det gælder taktikken, skal den lige finpudses, og så skal den holdes for os selv. Men vi regner med at have meget boldbesiddelse, og så tager vi den derfra.” ”Så må vi jo leve på kontraangreb, kan jeg næsten forstå på det hele”, griner Michael og fortsætter: ”Vores taktik går ud på, at vi ser det hele lidt an i det første par minutter, og så tror jeg, vi vil tilpasse os.” Den noget defensive taktik fra Jura følges op af Michael: ”Sagt med andre ord, hvis vi kommer under pres, så er det sådan det er”.

Tonny hævder, at Statskundskabs styrke er, at de er et teknisk velfungerende hold. Jura læner sig tæt op ad Statskundskab og fremhæver deres styrke som: ”Vi er et klogt spillende hold. Vi har fightervilje og er meget engagerede,” og så afslutter han håbefuldt: ”Tanken om at tabe mod Statskundskab må bære os langt”.

Der er forskel på, hvor nemt det har været at rekruttere spillere til kampen. Mens Tonny siger, ”Folk står selvfølgelig i kø for at spille mod Jura, så jeg har haft et luksusproblem”, er sagen en anden for Michael, der er lidt udfordret med henblik på at skaffe flere spillere til sit hold. Statskundskab stiller da også med 14 mand mod Juras indtil videre kun 10 mand store hold. Risikoen for at kampen kommer til at foregå 7 mod 7 mand er derfor til stede, selv om Jura nu vil gøre en sidste indsats for at rekruttere spillere.

Fodboldtraditioner fra fordums tid
Begge hold har en grundstamme fra indendørs fodbold, som for Statskundskabs vedkommende går tilbage til den tidligere lektor i statskundskab og rektor Niels Christian Sidenius i slutningen af 1970’erne og for Juras del til professor Stig Jørgensen. VIP’erne på Jura har også tidligere spillet kamp mod de studerende i FC Jura. Nu træner de henholdsvis fredag eftermiddag hos Jura og lørdag morgen kl. 8 hos Statskundskab – der er altså i begge tilfælde tale om dedikerede spillere med en klar intention om at vinde fodboldkampen.

Dog er der på begge hold også helt uerfarne spillere, så underholdningsværdien burde være høj. Og både det aspekt, at der er forskere fra to institutter, og at forskere og studerende er fælles om dette arrangement, fremhæves af Michael som en faktor, der bør skabe en god atmosfære.

Ifølge initiativtager til kampen, sekretariatsleder Henrik Friis Bach fra Statskundskab, er det ikke utænkeligt, at konceptet kan udvides til også at inkludere andre institutter fremover. ”Når rygtet om denne herlige begivenhed spreder sig til de øvrige institutter, forestiller jeg mig, at der kommer en vis misundelse, og så må de andre institutter jo komme på banen og se, om de kan stille hold,” udtaler han.

Fodbold som grobund for tværfagligt samarbejde?
Tværfagligt samarbejde har de masser af i forvejen, siger Tonny og Michael, men de er åbne for tanken om, at fodboldkampen kan føre til mere af den slags. Det er jo en forudsætning, at man kender hinanden på tværs og snakker sammen, selvom det ikke er umiddelbart indlysende, hvilket forskningsprojekt der kan komme i forlængelse af en fodboldkamp.

”Statskundskab og Jura har længe boet ved siden af hinanden i Hyllegården, og der er nok et særligt forhold mellem dem. Jeg tror ikke, der er nogen, der vil have noget imod, at vi gik hen og vandt over Statskundskab”, udtrykker Michael. ”Man vil helst slå sine venner, er det ikke sådan man siger”, griner Tonny.

Institutlederen er en del af teamet
På fredag den 3. maj går det løs på Katrinebjergskolen i Aarhus, og selvom holdene længe har vidst, at de skulle spille mod hinanden, er alvoren først ved at gå op for dem nu, hvor der kun er halvanden uge til kamp. ”Det er skræmmende tæt på,” lyder det fra Tonny.

Tonny ledsages af alt fra ph.d.’er til en enkelt professor på Statskundskabs hold, mens Jura har selveste institutlederen med i holdopstillingen. ”Lad os sige det sådan: Institutlederen kunne ikke holdes fra kampen”, siger Michael humoristisk. Statskundskabs institutleder Thomas Pallesen, som ellers kendes som en målræv, kan desværre ikke deltage i år på grund af en skade.

Kampen spilles i oldboys-format og altså 2x35 minutter, mens de studerendes kamp spilles fuld tid. VIP’erne lægger ud kl. 17.15, hvor deres kamp fløjtes i gang af dommer Poul Holst Jensen, hvorefter de studerendes kamp løber af stablen.

Holdopstilling
Indtil videre ser holdopstillingen på de to VIP-hold ud som følger:

Statskundskab
Svend-Erik Skaaning
Tonny Brems Knudsen
Jakob Tolstrup
Jørgen Møller
Bruno Martins
Niels Mejlgaard
Elias Götz
Lasse Nielsen
Derek Beach
Peter Bjerre Mortensen
Lasse Lindekilde
Lasse Lykke Rørbæk
Mads P. Sørensen
Morten Jakobsen
Holdledere: Henrik Friis Bach & Jørgen Dige Pedersen

Jura
Michael Hansen-Jensen (professor)
Morten Midtgaard Fogt (professor)
Hans Henrik Edlund (professor)
Emil Greve (ph.d.-stud)
Camilla Hammerum (ph.d.-stud)
Dimitar Kondev (ph.d.-stud)
Peter Nick Stausholm-Møller (ph.d.-stud)
Kasper Steensgaard (lektor)
Carsten Willesmoes (lektor)
Martin Christian Kruhl (adjungeret lektor)
Christian Maly (gæsteforsker)
Christian Skadborg (instruktor)
Anders Yde (studentermedhjælp)
Per Andersen
Michael Steinicke (institutleder)
Holdleder: Michael Steinicke