nyhed

Opslag af censorater i Censorkorpset for Jurauddannelsen i Danmark

Beskikkelse, herunder genbeskikkelse, af censorer til Censorkorpset for Jurauddannelsen i Danmark for perioden 1. april 2014 – 31. marts 2018.

I overensstemmelse med bekendtgørelse om eksamen og censur ved universitetsuddannelser nr. 666 af 24. juni 2012 (eksamensbekendtgørelsen) opslås censorater i Censorkorpset for Jurauddannelsen i Danmark (Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet og Syddansk Universitet) for perioden 1. april 2014 – 31. marts 2018.  Der kan ske såvel ny beskikkelse som genbeskikkelse.

Beskikkelserne forestås af Styrelsen for Universiteter og Internationalisering efter indstilling fra Censorformandskabet for Jura, der rådfører sig med universiteterne.

Opgaver:

  • virke som censor ved jurauddannelsens eksterne prøver,
  • rådgive om prøvesystemet, herunder dets form og indhold, og om det fungerer efter sit formål og i overensstemmelse med jurauddannelsens og undervisningens mål,
  • ved eksamensterminens afslutning afgive en beretning om eksamensforløbet til universitetet og formandskabet,
  • medvirke ved behandling af klager og anker over prøver,
  • kommentere udkast til eksamensopgaver inden eksamen,
  • medvirke til kvalitetsudvikling af uddannelsen, herunder kvaliteten/metoden i undervisningen på de enkelte universiteter, og
  • rådgive om uddannelsens kvalitet i forhold til arbejdsmarkedet og det videre uddannelsesforløb.

Censorerne skal ifølge eksamensbekendtgørelsen påse, at kravene ved uddannelsens prøver er i overensstemmelse med de formål og krav, som er fastlagt i uddannelsesbekendtgørelsen og studieordningerne samt sikre, at de studerendes præstationer får en ensartet og pålidelig bedømmelse i overensstemmelse med reglerne i karakterbekendtgørelsen.

Censorerne skal afgive indberetning, hvis ovennævnte forhold ikke er opfyldt, eller hvis der er en formodning om væsentlige problemer eller mangler i universitetets varetagelse af jurauddannelsen.

Man kan ikke virke som censor ved et fakultet, hvor man selv er ansat.

Censorformandskabet fordeler efter samråd med universiteterne opgaverne til censur blandt censorerne på en sådan måde, at censorerne jævnligt og mindst hvert andet år tildeles censoropgaver. Der må i eksamensperioder, typisk maj-juni samt december-januar, forventes afsat tid til at varetage censorhvervet, og der forventes stor fleksibilitet i tilfælde, hvor en omfordeling er relevant. Censorkorpset dækker flere universiteter, og censorerne skal tildeles censoropgaver ved mere end et universitet i beskikkelsesperioden. Censorerne er generalister, men censorformandskabet kan ved fordelingen tage hensyn til særlige forudsætninger med hensyn til censorernes fagkyndighed i forbindelse med de enkelte prøver.

Censorernes virke er omfattet af forvaltningsloven, herunder reglerne om inhabilitet og tavshedspligt.

Kvalifikationer:

  • en relevant uddannelse på kandidatniveau,
  • indgående og aktuelt kendskab til juraens videnskabelige discipliner, herunder teori og metoder,
  • specifik kompetence inden for et eller flere faglige delområder, som indgår i jurauddannelsen,  
  • aktuel viden om jurauddannelsens anvendelsesmuligheder, herunder kendskab til aftagernes fremtidige situation og behov,
  • engagement i juraens fremtid og nationale og internationale samfundsmæssige placering,
  • interesse eller erfaring med didaktik og/eller kvalitetsudviklingsarbejde,
  • relevant undervisningserfaring,
  • gerne gode engelskkundskaber, og
  • praktisk juridisk erfaring.

Det skal understreges, at der ikke gælder en aldersgrænse for censorer, hvorfor det ikke er til hinder for beskikkelse som censor, at man er pensioneret fra sin hovedstilling.

Censorformandskabets basale kriterier for indstilling af censorer til Styrelsen for Universiteter og Internationalisering vil være følgende:                

  • generalist (så man er i stand til at virke som censor i de fleste fag på jurauddannelsen),
  • at det samlede censorkorps dækker alle de fag/fagelementer, der indgår i jurauddannelsen, og de ansættelsesområder, som uddannelsen sigter mod,  
  • at der i censorkorpset indgår personer, der har eller har haft deres hovedbeskæftigelse uden for universiteterne på et af de ansættelsesområder, uddannelserne sigter mod, både traditionelle og nye juridiske arbejdsområder, herunder erhvervslivet, retssektoren, offentlig administration, internationale organisationer mv.,
  • at der tilstræbes en ligelig fordeling af kvindelige og mandlige censorer,
  • at der, hvor det er relevant, indgår censorer tilknyttet udenlandske universiteter.

Honorering:

Censorerne honoreres i henhold til gældende aftale. Timesatsen udgør kr. 419,80 (sats pr. april 2012). For hver eksamen er aftalt en tidsnorm for honorering. Rejseudgifter refunderes efter statens regler.

Ansøgninger:

Ansøgningen om beskikkelse, herunder genbeskikkelse, skal ske på et særligt elektronisk ansøgningsskema, som findes på Censorformandskabets hjemmeside på www.juracensor.dk under blanketter og skemaer.

Ansøgningen skal være indgivet senest den 18. oktober 2013.

Spørgsmål vedrørende ansøgningsproceduren kan stiles til sekretariatet for Censorformandskabet ved Heidi Guldborg på tlf. 99 40 28 09 eller mail: hng@law.aau.dk.